Att köpa bolag

Oavsett vad anledning är att man väljer att köpa ett företag så brukar det oftast vara lite av en utmaning, men även en stor möjlighet. Vad bör man då tänka på vid köp och när kan ett köp vara bra?

Varför köpa

Anledningarna till att köpa ett företag kan som sagt vara många men det finns några alternativ som vi vill ta upp. Om ditt företag är större och ekonomiskt stabilt så kan ett företagsköp grunda sig att ni vill utveckla företaget eller föra verksamhet som ni annat blivit tvingade att outsourca in i huset. Det kan till exempel handla om att köpa ett bageri för att komplettera caféverksamhet eller att köpa ett budbolag för att föra in det i sin egna försäljningsverksamhet.

Hitta rätt företag

Även fast man vet vilken typ av företag man vill köpa så är det inte alltid så enkelt att faktiskt hitta rätt företag. Ofta så hålls ögonen öppna hos företagsmäklare där företag som vill bli sålda finns listade. Tyvärr så gör detta att man missar väldigt många potentiella företag som ännu inte finns på den öppna marknaden. Som tur var finns det alternativ som mer aktivt söker efter just den typ av företag du är ute efter. Detta kostar något till en början men ger istället ett bättre och snabbare resultat i sökandet.

Finansiering

När man väl har klart vilket företag man vill köpa så gäller det att hitta pengarna till köpet. Om kapitalet inte finns i sin helhet på bolaget eller om köpet skulle skapa problem för likviditeten så bör man titta på andra finansieringsalternativ.

Det första många kanske tänker på när det hör finansiering är banklån. Detta är absolut ett alternativ även om det ställer stora krav på både företaget och dig som företagare. Banken brukar i dessa fallen begära att de får se så färska siffror som möjligt gällande ditt nuvarande företags hälsa samt information om vad planerna är för företaget. Det viktigaste är att banken helt enkelt finner förtroende för både dig och för företaget gällande dess kassaflöde. Nedan kan ni lyssna på en podcast som pratar om de finansieringsalternativ som finns tillgängliga vid företagsköp.