Att tänka på angående lån

Lån av olika slag är något vi alla kommer att stifta bekantskap med under livet. Bostadslån, billån och studielån är några av de absolut vanligaste men det kan även komma andra tillfällen i livet då vi kan behöva låna pengar. Men det är alltid viktigt att tänka efter innan man tar ut et lån och här tipsar vi om några av dessa.

1. Behovet av ett lån

Ett lån kan ibland ses som en bra lösning i en given situation. Men att stanna till och tänka på vad lånepengarna kommer att användas till är alltid bra. Om det handlar om ett konsumentlån, även känt som privatlån, vilket är ett lån med låg säkerhet och därför har hög ränta, finns det bra anledningar att tänka om man verkligen behöver lånet eller kan vänta och spara ihop pengarna själv istället. Saker och ting kan i längden bli betydligt dyrare om man finansierar köpet med ett konsumtionslån.

2. Jämför lånegivare

Olika lånegivare kan ha olika ränta på samma lån. Och som konsument är det just räntan som är den enskilt viktigaste faktorn man bör tänka på. Att dock göra denna jämförelse själv kan inte bara ta tid och energi utan kan även försämra ens kreditvärdighet då varje gång man gång man hör av sig till en lånegivare och ber om att få detaljer om ett lån registreras en ny kreditupplysning. Och har man många sådana under en kort tid sjunker kreditvärdigheten. Att istället vända sig till tjänster som Fairlån är därför rekommenderat.

3. Överväg att samla lånen

Ju fler lån man har desto mer bättre villkor kan man eventuellt få genom att samla alla lån hos en och samma långivare. Många små lån betyder ofta högre snittränta och månadskostnad. Detta bygger på samma princip som att man får mer för pengarna om man köper större förpackningar på när man handlar. Ju större belopp man talar om vad gäller lån desto mer värdefull är man också som kund för en långivare.

4. Snabbare återbetalning är bättre

Återbetalningstiden för ett lån är också något man vill tänka ordentligt på. Ju längre återbetalningstid man väljer desto högre blir också räntan. Att ta sig en noggrann till på sin budget och räkna ut hur mycket man kan amortera redan från början kan betyda att lånet kommer att kosta en mindre pengar i det långa loppet.