Banta ned hushållskostnaderna

Att vara återhållsam och sparsam är ses som dygder. Och idag är det sannerligen bra att hålla koll på hur och var du spendera dina pengar. Majoriteten kommer säkerligen att gå till hushållet och det känns som fasta kostnader. Men de behöver inte vara det!

Mer naturligt ljus i hemmet

Försök att utnyttja det naturliga ljuset i hemmet. Det blir inte bara ljus som du mår bättre av, du kan även stänga ned lamporna i rummet. Försök att fånga in ljuset genom fönstren istället för att tända tak och fönsterlampor under dagen. Om du har mörka rum, såsom vindvåningar eller hallen, finns det andra lösningar. Parans har kommit på ett sätt att driva det naturliga solljuset till de mörkaste utrymmena genom att installera en typ av solfångare på taket och genom ett innovativt rörsystemet drar de ned ljuset till ditt innertak.

På de platser där du ändå behöver lampor, byt ut till lågenergilampor och se till att släcka lamporna när du lämnar rummet. Bara en sådan sak kan ge dig flera hundra kronor extra om året. Du kan också skaffa LED-lampor med rörelsesensor. De sköter på- och avstängningen själv. Dock kan det vara bra att ställa ned känsligheten så dina husdjur inte tänder och släcker lamporna hela natten.

Värmesystemet

Den här posten kommer onekligen med en större installationskostnad så det tar tid att få igen pengarna för det. Men fundera på din nuvarande uppvärmning. El kommer knappast att bli billigare så direktverkande el i hemmet är inte idealt ur en ekonomisk synpunkt. Du tar också risken att få ett kallt hem om strömmen går. Har du inte möjlighet att byta till mer energieffektiva alternativ som bergvärme, kan du installera en braskamin i husets hjärta. En gammal öppen spis går att renovera, sedan kan du installera en braskassett i spisen. Då finns det en värmekälla som alltid fungerar och du kan hjälpa huset att hålla värmen under vintern. Om du är duktig på att hålla elden vid liv under vintern, kan du till och med sänka värmen på elementen. Och ved är fortfarande en billig värmekälla.