Barnens sparande

Ekonomin är det vi alla lever på och det är en förutsättning för ett skäligt leverne i denna matrealistiska värld. Att ha en ordnad ekonomi betyder olika för alla, men gemensamt så handlar det om trygghet och det är väl verkligen något vi vill ge våra barn i framtiden.

Att ha ett sparande till sina barn kan ibland vara kämpigt i synnerhet om man är ensamstående och då kanske man behöver använda varenda slant som blir över för att överhuvudtaget gå runt. Om man lever i en ekonomisk situation som inte ger utrymme för ett sparande varken till sina barn eller sig själv kan man alltid kontakta en handläggare på den bank som man tillhör, de kan hjälpa dig att placera pengar i fonder och aktier som under tid kan växa. Har man däremot en ekonomi som tillåter ett sparande kan med fördel göra samma sak, och man kan ha andra typer av kontinuerligt sparande. Det viktiga är egentligen att man sparar så att barnet har ett kapital när det kommer utgifter som exempelvis körkort, flytt eller utbildning.

Prata ekonomi med dina barn

Det förefaller ofta som att vi vuxna vill skydda våra barn från ekonomi och då är det inte alls konstigt att barnen har orealistiska förväntningar på vad som är realistiskt genomförbart och inte. För att barnen ska utveckla ett ekonomiskt sinne är det viktigt att vi pratar ekonomi med dem i ett tidigt skede, det är alltså inte elakt av oss vuxna att motivera barnen att spara till saker och ting. Det främjar ansvarskänslan och förbereder de väl inför ett vuxen liv. Ett barn växer och utvecklas av ansvar och det är något som vi föräldrar behöver bli bättre på att hjälpa de med, vi vill ju ge de ett gott ekonomiskt självförtroende inför den dagen då de flyttar ut.

Utbildning eller bostad

När man startar ett sparande till sina barn kan det vara bra att kunna se ett mål med det, sen vad barnet väljer att göra för pengarna det får vi faktiskt inte lägga oss i. Men bostäder och utbildning är vanliga mål som man önskar att sina barn genomför och som det ser ut idag är bostadsmarknaden allt annat än givmild. Vad du än sparar till eller hur mycket eller litet det än må bli, så kommer det att glädja ditt barn den dagen de får ta del av det.

Lycka till !