Full koll på dina utgifter

Privatekonomi består av så många olika delar och det gäller att ha full koll på dem alla för att faktiskt kunna påstå att du sköter det bra. Väldigt många lägger extremt stort fokus vid just inkomsterna. Det är nästan det enda man pratar om när det kommer till samtal om just ekonomi med vänner och bekanta.

Något som allt för få diskuterar och som har otroligt stor påverkan på din ekonomi är utgifterna. Det som diskuteras i så fall är vilken bil man eventuellt har eller vad man har köpt för nytt. Vilket är tvärt emot vad man verkligen vill med sin privatekonomi. Att ha så låga utgifter som möjligt.

Att skaffa sig full koll på sina utgifter är för mig A och O när det kommer till privatekonomi. Det finns otroligt mycket man kan jobba med på den här fronten. Ett första steg är såklart att kolla upp hur mycket man lägger på de olika utgiftsposterna. Att få koll på sina utgifter är ett måste om man vill börja jobba med att minska dem. Sedan finns det såklart otaliga sätt att minska var och en av de större utgiftsposterna. Det kan vara att börja handla smartare genom att storhandla och att planera inköpen. Det kan vara att börja ta cykel istället för bil som transport. Och sedan det som jag kanske tycker är en av de viktigaste. Att verkligen se över sina lån och krediter.

Lån och krediter utgör för många hushåll en väldigt stor del av utgifterna och det är något man verkligen kan jobba mycket med. Många har bolån,billån och ett par kreditkort och eventuellt så har de även ett privatlån eller ännu värre ett minilån. Då är det svårt att få en bra översikt över lånen och framför allt så är det dyrt. Det är viktigt att göra så mycket man kan. Att prata med banken om att samla lånen. Man kanske kan utöka bolånet för att då kunna lösa ut dem andra lånen. För vi vet ju alla hur dyra minilånen är. Om inte så kan du ta en titt på sidan pengarklok för att få dig en uppfattning.

Avtal och abonnemang är även det poster som man en gång behöver ta tag i för att sedan kunna spara pengar varje månad. Så gör dig själv en tjänst och sätt dig ner. Gå igenom dina utgifter och kolla över om dem är rimliga och vad du skulle kunna göra för att minska dem ytterligare.