Organisera företagsekonomin

shutterstock_318341447

Företagsekonomin fungerar annorlunda än din privata ekonomi och är man inte van kan det kännas stort och skrämmande att ta sig an. 

Håll isär ekonomierna

Om du har ett eget företag så ska du tänka att din företag har en ekonomi och du personligen har en annan. Tänk dig att företaget är din arbetsgivare och det enda du egentligen har rätt att få är en lön.

Skattemässigt skiljer det sig om den enskilde näringsidkarens pengar kommer från dess företag eller privata ekonomi.

Sedan skattar man olika beroende på vilket typ av företag du har: en enskild näringsidkare är en egen förvärvsskälla där skulder och tillgångar redovisas åtskilda. Ett handelsbolag är en egen juridisk person men inte ett skattesubjekt, så bolagsägarna måste själva ta itu med skatten. I ett aktiebolag är bolaget skattesubjektet och alla pengar som du tar från företaget måste redovisas och motiveras.

Du hör själv hur krångligt det kan bli att bara skatta med företaget, dra inte in din egen ekonomin i röran.

Bokför slaviskt

Alla med företag måste bokföra sina utgifter och inkomster, samt redovisa ett årsslut. Strul i böckerna kan tillkalla Skatteverkets uppmärksamhet och leda till skyhöga böter.

Ha struktur på din bokföring om du väljer att göra den själv. Du har mer kontroll men måste kanske göra detta på din lediga tid. Skaffa rutiner och planera in tid när du ska ta itu med kvittohögen som företaget samlat på sig. Köp ett bokföringsprogram för att förenkla proceduren. De billigaste kostar bara strax över tusenlappen och kan tjäna in flera timmars jobb åt dig.

Bestämmer du dig för att lämna över detta till en redovisningsbyrå får du mer ledig tid över, men om det sker några missar är det fortfarande du som står ansvarig inför stat och Skatteverket.