Privatekonomi

För att ens egen ekonomi ska fungera och inte köras i botten är det viktigt att man har bra koll på privatekonomi. Faktum är att det faktiskt inte är svårt som många tror att få en bra ekonomi, det gäller bara att få koll på några grundläggande saker.

3477690-female-accountantEn av de allra viktigaste sakerna för att få en bra privatekonomi är att man tycker det är kul med ekonomi eller åtminstone inte tråkigt. Ett bra tips är att ha för vana att alltid ha någorlunda koll på hur mycket pengar som finns på kontot. Något som också är viktigt att ha koll på är utgifterna. Ofta finns det faktiskt en hel man kan göra här för att minska kostnaderna. Det är egentligen inte de stora inkomsterna som gör den stora skillnaden utan de små utgifterna, det vill säga har man låga utgifter är det också lätt att ha en stark ekonomi oavsett om man har en stor inkomst eller inte.

Ett bra tips för att få koll på sina utgifter är att spara kvitton på allt man handlar. De får man bra koll på vart pengarna tar vägen och då kan man också lättare kapa i utgifterna. Genom att ha så få fasta kostnader som möjligt går det att spara många kronor.

En annan sak som också är det viktig rent privatekonomiskt är att man har någon typ av buffert, det vill säga en viss summa på ett sparkonto för oförutsedda utgifter eller liknande. Ett bra tips är att försöka ha åtminstone en månadslön sparad på ett sparkonto, gärna ännu mer. Om man inte redan har ett sparkonto är detta något man absolut bör överväga att skaffa sig. En bra början kan vara att försöka spara åtminstone en tusenlapp i månaden, gärna lite mer, men en tusenlapp räcker långt. Ett bra tips är att göra så att denna tusenlapp går direkt in på sparkontot när lönen kommer.

För att få full koll är ett bra tips att se på sin ekonomi som ett företag. Tänk inte bara fram till nästa lön utan längre, gärna ett halvår eller ett år. Vilka inkomster har jag och vilket utrymmer finns det när det gäller utgifter och dylikt. Då blir det ofta lättare att få en överblick över situationen och även enklare att göra smarta val.