Ta privatekonomin på allvar

shutterstock_283530872

Det jobba med sin privata ekonomi är att många fördelar med en välskött ekonomi, inte visar sig förrän många år senare. Det blir svårt för oss att se fördelarna med att hålla tillbaka våra inköp och glädjeshopping. 

Det finns dock en del rätt stora fördelar med att ha en kontrollerad budget. Ett är att ha ett bra sparande som ger dig en pension att leva på. Den statliga pensionen är låg och vi förväntas att ha ett eget pensionssparande för att få ut mer pengar.

Man borde också ha ett allmänt sparkonto för oförutsägbara händelser: om bilen behöver repareras, om en vitvara måste bytas ut och så vidare.

Är man riktigt duktig med sitt sparande och även investerar kan man satsa på att bli ekonomisk oberoende. De finns familjer som arbetar mycket med sin ekonomi och kan förvänta sig att leva på passiva aktieutdelningar senare i livet. Detta kräver dock engagemang, man måste sätta sig in i marknaden och vara redo för förluster och misstag med dina egna pengar.

Vad kan man spara in på? För att veta var du kan skära ned, kan du spara kvitton på alla inköp och räkningar och se var dina pengar hamnar. Kanske kostar telefonabonnemanget lite för mycket? Finns det billigare alternativ? Handlar ni för impulsivt i affärerna? Tjänar ni på att att storhandla mat och ordna med matscheman?

Dessa frågor och många fler måste besvaras innan du vet hur din ekonomiska situation ser ut och vilka besparingar som finns att få. När du kommit fram till en summa som du kan avvara, gäller det att komma fram till hur den ska behandlas: ska den sparas, läggas på fonder för framtiden, eller investeras i hopp om större utbetalningar? Det är upp till dig.